Pages Menu
RssFacebookGoogle+
CeštinaSlovencina

chernobylzone.cz

Categories Menu

Autor | 6.9.2015 | Aktuality | 0 komentářů | 2 572 x přečteno

Strava likvidátorů v letech 1986-1987

Strava likvidátorů v letech 1986-1987

Pobyt a práce člověka v místech se zvýšeným či vysokým radiačním pozadím vyžaduje nejen dodržování pravidel radiační bezpečností, ale taktéž správnou a vyváženou stravu. První věcí bylo vařit a používat potraviny, které jsou bezpečné a nejsou kontaminované. V brzké době po uzavření zóny se kladla zvláštní pozornost a zároveň otázka jaká by byla nejvhodnější strava pro pracovníky v zóně ale i likvidátory. V „zóně vyloučení“ byla podávána preventivní výživa, která měla za úkol ( nejen ) likvidátorům poskytovat základní živiny ( bílkoviny, sacharidy, minerály ) ale i taktéž potraviny, které pomáhají vylučovat radioaktivitu z těla ( např. sušené švestky, šípky, červená řepa, mořské řasy ).

Důležité ve stravě člověka, který pracuje v podmínkách kontaminovaného životního prostředí cesiem-137 a stronciem-90, je důležitá dostupnost potravin které obsahují draslík a vápník. Tyto prvky jsou chemické analogy cesia a stroncia. ( např. cesium sleduje draslík a alkalické zeminy stroncium, baryum a radium sledují chování vápníku ). Jejich přítomnost potravinách snižuje hromadění radionuklidů v lidském těle.

Vědci vědomi tohoto modelu, navrhli speciální dietu pro likvidátory. V březnu 1987 bylo akademií lékařských věd navrženo podávat tři jídla denně pro zaměstnance černobylské jaderné elektrárny a pracující ve 30km pásmu kolem elektrárny. Průměrná dieta poskytovala sadu potravin pro zaměstnance pracující v zóně. Vše se samozřejmě pravidelně střídalo.

Průměrné složení jednoho jídla, který navrhovali lékaři:

Potravina Množství [ g /den ]
Játra 52
Ryby 177
Mořské plody ( mořské řasy, aj. ) 52
Mrkev 111
Řepa 91
Zelí 191
Brambory 275
Bylinky 113
Sušené švestky 30
Hrozny ( čerstvé či sušené ) 33
Šípky 20
Med 44,5
Kefír 200
Sýr 27

Je pozoruhodné, že o několik měsíců později ( v červenci 1987 ) bylo zjištěno „Kontrolou pro personál vyloučené zóny Černobyl“, že složení stravy je nedostačující. Játra, ryby, mořské plody ( mořské řasy, kalamary, aj. ), zelenina ( mrkev, řepa, zelí, brambory ), med, sýry a jogurty jsou v menším poměru než bylo doporučeno. Bylo zjištěno, že strava nezahrnovala některé doporučené potraviny či poměr potravin byl snížen oproti doporučení ( švestky, hrozny, šípky ). Následně na to byl vypracován dokument pro příslušné orgány.

Skutečné množství stravy, která byla poskytována [ g /den ]:

Potravina Množství
Doporučené množství Rozdíl
Játra 36 52 16
Ryby 112 177 65
Mořské plody
( mořské řasy, aj. )
5 52 47
Mrkev 87 111 24
Řepa 76 91 15
Zelí 175 191 16
Brambory 173 275 102
Bylinky 67 113 46
Sušené švestky 0 30 30
Hrozny ( čerstvé či sušené ) 5 33 28
Šípky 0 20 20
Med 26 44,5 18,5
Kefír 139 200 61
Sýr 9 27 18

Jak můžete vidět, navzdory přísnému dohledu několika kontrolních orgánů se i starost o stravu likvidátorů neblížila dokonalosti. Navzdory upozornění na vyšší místa mělo být údajně vše dáno do pořádku.

Abychom z vlastní zkušenosti řekli, dnes je strava v černobylské zóně velice bohatá. Chcete-li se přesvědčit vydejte se s námi do zóny.

Zdroje:
http://www.sujb.cz
http://chornobyl.in.ua/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *



Pin It on Pinterest