Pobyt a práce člověka v místech se zvýšeným či vysokým radiačním pozadím vyžaduje nejen dodržování pravidel radiační bezpečností, ale taktéž správnou a vyváženou stravu. První věcí bylo vařit a používat potraviny, které jsou bezpečné a nejsou kontaminované. V brzké době po uzavření zóny se kladla zvláštní pozornost a zároveň otázka jaká by byla nejvhodnější strava pro pracovníky v zóně ale i likvidátory. V „zóně vyloučení“ byla podávána preventivní výživa, která měla za úkol ( nejen ) likvidátorům poskytovat základní živiny ( bílkoviny, sacharidy, minerály ) ale i taktéž potraviny, které pomáhají vylučovat radioaktivitu z těla ( např. sušené švestky, šípky, červená řepa, mořské řasy ).
Důležité ve stravě člověka, který pracuje v podmínkách kontaminovaného životního prostředí cesiem-137 a stronciem-90, je důležitá dostupnost potravin které obsahují draslík a vápník. Tyto prvky jsou chemické analogy cesia a stroncia. ( např. cesium sleduje draslík a alkalické zeminy stroncium, baryum a radium sledují chování vápníku ). Jejich přítomnost potravinách snižuje hromadění radionuklidů v lidském těle.
Vědci vědomi tohoto modelu, navrhli speciální dietu pro likvidátory. V březnu 1987 bylo akademií lékařských věd navrženo podávat tři jídla denně pro zaměstnance černobylské jaderné elektrárny a pracující ve 30km pásmu kolem elektrárny. Průměrná dieta poskytovala sadu potravin pro zaměstnance pracující v zóně. Vše se samozřejmě pravidelně střídalo.
Průměrné složení jednoho jídla, který navrhovali lékaři:
Potravina | Množství [ g /den ] |
Játra | 52 |
Ryby | 177 |
Mořské plody ( mořské řasy, aj. ) | 52 |
Mrkev | 111 |
Řepa | 91 |
Zelí | 191 |
Brambory | 275 |
Bylinky | 113 |
Sušené švestky | 30 |
Hrozny ( čerstvé či sušené ) | 33 |
Šípky | 20 |
Med | 44,5 |
Kefír | 200 |
Sýr | 27 |
Je pozoruhodné, že o několik měsíců později ( v červenci 1987 ) bylo zjištěno „Kontrolou pro personál vyloučené zóny Černobyl“, že složení stravy je nedostačující. Játra, ryby, mořské plody ( mořské řasy, kalamary, aj. ), zelenina ( mrkev, řepa, zelí, brambory ), med, sýry a jogurty jsou v menším poměru než bylo doporučeno. Bylo zjištěno, že strava nezahrnovala některé doporučené potraviny či poměr potravin byl snížen oproti doporučení ( švestky, hrozny, šípky ). Následně na to byl vypracován dokument pro příslušné orgány.
Skutečné množství stravy, která byla poskytována [ g /den ]:
Potravina | Množství |
Doporučené množství | Rozdíl |
Játra | 36 | 52 | 16 |
Ryby | 112 | 177 | 65 |
Mořské plody ( mořské řasy, aj. ) |
5 | 52 | 47 |
Mrkev | 87 | 111 | 24 |
Řepa | 76 | 91 | 15 |
Zelí | 175 | 191 | 16 |
Brambory | 173 | 275 | 102 |
Bylinky | 67 | 113 | 46 |
Sušené švestky | 0 | 30 | 30 |
Hrozny ( čerstvé či sušené ) | 5 | 33 | 28 |
Šípky | 0 | 20 | 20 |
Med | 26 | 44,5 | 18,5 |
Kefír | 139 | 200 | 61 |
Sýr | 9 | 27 | 18 |
Jak můžete vidět, navzdory přísnému dohledu několika kontrolních orgánů se i starost o stravu likvidátorů neblížila dokonalosti. Navzdory upozornění na vyšší místa mělo být údajně vše dáno do pořádku.
Abychom z vlastní zkušenosti řekli, dnes je strava v černobylské zóně velice bohatá. Chcete-li se přesvědčit vydejte se s námi do zóny.