Aktuality

Začátek roku 2016: Pytláctví v zóně

Dne 1. února policie Černobylské zóny v obci Poliske zatkla 5 lidí, kteří přišli do zóny na lov zvěře. Muži vjeli do zakázané zóny vozidlem nepovolenou cestou a obešli tím všechna kontrolní stanoviště.

Policie se neustále snaží přijímat opatření k zamezení nedovoleného vstupu do zakázané zóny ale nikdy se nepodaří takto rozlehlou zónu zabezpečit na 100%.

Během společných hlídek policie z hlavního ředitelství „Natspolitsii“ Kyjevského regionu a policie zakázané zóny si hlídka všimla vozu značky „Fiat“. Ve voze bylo pět mužů ( pocházející z Kyjevského, Vinnyckého, Žhitomirského regionu )

kv.npu.gov.ua/
http://www.kv.npu.gov.ua

Při pohledu do vozidla zjistili, že mají sebou dva lovecké psy, loveckou pušku a 13 nabojů.

http://www.kv.npu.gov.ua/
kv.npu.gov.ua

Za porušení pravidel pobytu v černobylské zóně ( dle čl. 46-1 – Porušení radiační bezpečnosti v oblastech vystavených záření ) bylo provedeno zadržení, zajištění zbraní a vozu. Všechny materiály a podklady byly předané Okresnímu soudu v Ivankově, který rozhodne o trestu.

Toto nebyl první ani poslední takovýto případ. Podívejme se na ze začátku roku 2016

Dne 15.01. 2016 policie zadržela dva muže, kteří vstoupili neoprávněně do zóny za účelem pytlačení. Při hlídce si všimli dvou podezřelých osob pohybujících se poblíž vesnice „Nový svět“ [ Новый Мир ], kdy je taktéž zaujal dopravní prostředek, kterým se dopravili do zóny.

Policisté zjistili totožnost mužů. Byli to obyvatelé Kyjevského a Charkovského regionu. Při kontrole byla nalezena lovecká puška bez dokladů se 4 kusy nábojů, 4 lovecká oka a 19 pastí k lovu volně žijících zvířat. Vše bylo zabaveno a odesláno k posouzení.

Porušili tím pravidla pobytu v černobylské zóně ( dle čl. 46-1 – Porušení radiační bezpečnosti v oblastech vystavených záření ) a článku 190 ( Porušení řádu pořízení, skladování, vlastnění a prodej střelných zbraní ). Všechny zajistěné materiály byly zaslané na Okresní soud v Ivankově, který rozhodne o trestu.

Polici nadále připomíná, že návštěva nebezpečných míst v okolí Černobylské elektrárny bez povolení a doprovodu může vést nejen k obdržení nebezpečné dávky radiace ale taktéž možnost stát se obětí například při sesuvu budovy, které jsou ve špatném stavu.

Kodex Ukrajiny o správních deliktů ( Poslední aktualizace 23.12.2015 )
Čl. 46-1

Porušení pravidel bezpečnostního režimu ve vyhrazené zóně s radioaktivní kontaminací, do které byl proveden vstup bez příslušných povolení nebo neoprávněné osídlení dané zóny. Ničení, poškozování, krádeží značek ( „kontaminováno, radiace“ ) nebo oplocení zóny se trestá pokutou od dvaceti do třiceti násobku nezdaněných minimálních příjmů a zabavením nástrojů trestného činu.
Při soudním projednání – Od pětadvaceti až třiceti násobku nezdaněných minimálních příjmů občana a zabavení nástrojů trestných činů.

Zdroj:
http://www.kv.npu.gov.ua/

Zanechat komentář

Před odesláním komentáře prosím vyplňte:

2

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Může vás také zajímat...

Pripjať a elektrárna
Aktuality

Vítejte na ChernobylZone.cz

Přečíst nahlasStránky se věnují havárii v černobylské jaderné elektrárně, kde 26. dubna 1986 v 1:23 hodin v noci došlo k
autobus
Aktuality

Evakuace Černobylu v zimě 2012

Přečíst nahlasDne 11. prosince 2012 byl v městě Černobylu vlivem povětrnostních podmínek a hustého sněžení vyhlášen stav nouze. Byla nařízená