Aktuality

Na internetových aukcích jsou na prodej nebezpečné suvenýry z Černobylu

Znak

Na internetových aukcích se stále častěji objevují předměty z dob bývalého SSSR, o kterých jejich prodejci tvrdí, že pocházejí z černobylské zóny. Žádají za ně stovky a mnohdy až tisíce hřiven. Na zahraniční aukci se například objevil plakát polonahé ženy za 200 dolarů (v přepočtu necelých 4 000 Kč). V popisu předmětu bylo uvedeno, že plakát  pochází z Pripjati, z dob sovětských časů.
Novinář, který vystupoval v aukci jako kupující, byl kontaktován mužem, který nabízel k prodeji mimo jiné i transparent s vyobrazeným Leninem, za 85 dolarů (1600 Kč). „Prapor pochází z Pripjati, z jedné z kancelářských budov a nyní je v mé garáži v Kyjevě.“ prohlásil prodejce. Na dotaz, jak by mohl dokázat černobylský původ, prodejce odpověděl, že předmět je mírně radioaktivní.

Znak
Znak o průměru 5 metrů je k mání za více jak 150 tisíc Kč

Prodejci jsou ochotni na objednávku vynést z černobylské zóny prakticky cokoliv. Za to si však nechávají dobře zaplatit, protože se vystavují riziku, že je přitom někdo chytí. Například za socialistický znak o průměru 5 metrů a hmotností několik set kilo, který se nachází na vrcholku jedné z budov, si účtují 8 tisíc dolarů (přes 150 tisíc Kč).

Z černobylské zóny je přitom přísně zakázáno vynášet jakékoliv předměty ven, mimo uzavřenou zónu, protože mohou být z lékařského hlediska nebezpečné. O to horší je, když takto někdo jedná za účelem zisku a s vědomím, že mohou „suvenýry“ někomu způsobit vážné zdravotní problémy. Ukrajinské úřady se proto tímto problémem neustále zabývají a snaží se jednat rázně. Ročně tak zadrží desítky lidí vynášejících různé předměty, např. noviny, kalendáře a pod., ale to je jen špička ledovce.

Zdroj a více informací:

(RU) http://svodka.net/
(RU) http://news.finance.ua/

Zanechat komentář

Před odesláním komentáře prosím vyplňte:

2

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Může vás také zajímat...

Pripjať a elektrárna
Aktuality

Vítejte na ChernobylZone.cz

Přečíst nahlasStránky se věnují havárii v černobylské jaderné elektrárně, kde 26. dubna 1986 v 1:23 hodin v noci došlo k
autobus
Aktuality

Evakuace Černobylu v zimě 2012

Přečíst nahlasDne 11. prosince 2012 byl v městě Černobylu vlivem povětrnostních podmínek a hustého sněžení vyhlášen stav nouze. Byla nařízená