Aktuality

27. výročí černobylské havárie

Výročí 2013

26. dubna 2013 si svět připomene 27. výročí největší jaderné havárie v dějinách lidstva, která se stala v roce 1986.
Každoročně na mnoha místech světa probíhají vzpomínkové akce, na kterých si lidé připomínají tuto tragickou událost, která přímo, či nepřímo ovlivnila osudy každého z nás. Například v těchto dnech probíhají v Českých Budějovicích vzpomínkové akce, kde se jako host objeví Borys Derkach, který pracoval v roce 1986 v Černobylu po havárii na odklízování trosek a fotograf, novinář Václav Vašků, který už mnohokrát Černobyl navštívil (více o těchto akcích se dozvíte na jihoceskematky.cz)

Výročí 2013Havárie v černobylské jaderné elektrárně měla devastující účinky na místní region. Následně po havárii zahynulo 30 osob z řad zaměstnanců a záchranářů elektrárny. Bylo zraněno více jak 140 osob a více než 100 000 lidí bylo evakuováno z blízkého okolí elektrárny. Milióny lidí dnes žije na kontaminovaném území zamořeném radioaktivním spadem a mnoho z nich také díky tomu trpí zdravotními problémy.

Srovnatelná svými následky je pouze havárie jaderné elektrárny Fukušima v Japonsku z března 2011.

Černobylská elektrárna má však ještě jedno menší výročí. Letos je to 40 let, kdy se začal stavět druhý blok černobylské elektrárny. Ten postihla v roce 1991 nehoda elektroinstalace, kterou způsobil požár a musel být proto natrvalo odstaven.

Zanechat komentář

Před odesláním komentáře prosím vyplňte:

2

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Může vás také zajímat...

Pripjať a elektrárna
Aktuality

Vítejte na ChernobylZone.cz

Přečíst nahlasStránky se věnují havárii v černobylské jaderné elektrárně, kde 26. dubna 1986 v 1:23 hodin v noci došlo k
autobus
Aktuality

Evakuace Černobylu v zimě 2012

Přečíst nahlasDne 11. prosince 2012 byl v městě Černobylu vlivem povětrnostních podmínek a hustého sněžení vyhlášen stav nouze. Byla nařízená